sâmbătă , decembrie 9 2023
Breaking News

Dezinfectant Spital

Ce tipuri de dezinfectant spital sunt folosite in unitatile medicale?

Utilizarea unui dezinfectant spital este ceva firesc atat in spitale cat si in alte unitati medicale. Dezinfectantii chimici utilizati in unitatile medicale au scopul de a ucide bacteriile, ciupercile si contaminantii. Exista mai multe tipuri de dezinfectanti, iar in continuare vom discuta despre cativa dintre acestia.

Tipuri de dezinfectant spital des utilizate

In spitale se folosesc diverse substante chimice pentru dezinfectarea suprafetelor sau a mainilor. Unele dintre aceste substante chimice sunt mai eficiente impotriva bacteriilor, germenilor si sporilor decat altele.

Dezinfectant SpitalAlegerea germicidului chimic potrivit necesita intelegerea modului in care functioneaza, a avantajelor si a dezavantajelor diferitelor tipuri de dezinfectanti chimici utilizati in spitale.

Dezinfectantii chimici utilizati in spitale pentru sterilizarea suprafetelor sunt impartiti in trei categorii generale in functie de eficacitatea lor. Acestia sunt dezinfectanti de nivel inalt, dezinfectanti de nivel mediu si dezinfectanti de nivel scazut.

1. Dezinfectanti de nivel inalt

Dezinfectantii de nivel inalt sunt cei mai folositi dintre dezinfectanti deoarece vor avea cea mai mare eficacitate. Ei ucid majoritatea germenilor. Unul dintre acesti dezinfectanti este formaldehida.

Exista o solutie pe baza de apa numita formol care contine 37% formaldehida in greutate. Aceasta solutie chimica este utilizata ca dezinfectant de suprafata. Formaldehida in conditii lichide si de vapori la temperaturi scazute are efect bactericid, fungicid, virucid si anti-spori.

Mecanismul de actiune al acestei substante chimice este atribuit proprietatilor sale interactive si legaturii transversale cu proteine, ADN si ARN, ceea ce duce la perturbarea sintezei ADN-ului. De asemenea, poate patrunde in porcii bacteriilor.

Formaldehida impreuna cu alcoolul este folosita in mod traditional pentru sterilizarea echipamentelor, cum ar fi instrumentele chirurgicale si hemodializatoarele.

Paraformaldehida (polimerul solid de formaldehida) in combinatie cu vapori la temperatura joasa este, de asemenea, utilizata pentru a dezinfecta aparatele termosensibile
Glutaraldehida este un alt dezinfectant spital de nivel inalt, si se foloseste pentru curatarea suprafetelor. O alternativa pentru acest tip de dezinfectant este orto-ftalaldehida. Exista si alti dezinfectanti in aceasta categorie precum acidul peracetic, apa oxigenata sau combinatia de peroxid de hidrogen si acid peracetic.

2. Dezinfectanti de nivel mediu

Un dezinfectant spital de nivel mediu nu are puterea dezinfectanta de nivel inalt, dar este totusi potrivit pentru dezinfectarea supfartelor.

Un astfel de dezinfectant poate sa distruga microorganismele vegetative, inclusiv Mycobacterium tuberculosis , toate ciupercile si majoritatea virusurilor. Putem aminti in aceasta categorie exemple precum hipoclorit de sodiu sau iodofori.

3. Dezinfectanti de nivel scazut

Dezinfectantii de nivel scazut sunt una dintre cele mai comune modalitati de curatare si dezinfectare a suprafetelor. Aceste substante pot ucide majoritatea bacteriilor, unele ciuperci si unii virusi intr-o anumita perioada de timp (mai putin de zece minute).

Cand vine vorba despre detergentii din aceasta categorie, amintim alcoolul (etilic sau izopropilic, dar si alcoolul metilic cunoscut ca metanol). Exista de asemenea si fenolii, care pot fi folositi pentru a dezinfecta instrumentele de lucru si salile de tratament, salile de operatie, etc. Compusii cuaternari de amoniu fac la randul lor parte din aceasta categorie de dezinfectanti spital.

Concluzie

In unitatile medicale se foloseste frecvent un dezinfectant spital. Exista insa trei mari categorii ce dezinfectanti, (de nivel inalt, nivel mediu si scazut). Sunt clasificati astfel in functie de eficienta pe care o au. Cu siguranta insa, toate aceste tipuri de dezinfectanti pot sa distruga multi microbi si multe bacterii care apar intr-un spital sau in alta unitate medicala.

Verifica si

Endodontie La Microscop Brasov

Endodontie La Microscop Brasov

Prezentare procedura de endodontie la microscop Brasov In fiecare zi, pacientilor cabintetelor de stomatologie li …

Close